Αναδυόμενες οικονομίες στη διοίκηση του ΔΝΤ
Σε μια ιστορική απόφαση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενίσχυσε την Παρασκευή τα δικαιώματα ψήφου μεγάλων αναδυομένων οικονομιών και κατέστησε την Κίνα την τρίτη ηγετική φωνή του παγκόσμιου δανειοδοτικού οργανισμού.

 

"Αυτή η ιστορική συμφωνία είναι η πιο θεμελιώδης διόρθωση που έγινε στη διακυβέρνηση στα 65 χρόνια του Ταμείου και η μεγαλύτερη μεταβολή στην επιρρροή που έγινε ποτέ προς όφελος αναδυομένων αγορών και αναπτυσσομένων χωρών ώστε να αναγνωριστεί ο αυξανόμενος ρόλος τους στην παγκόσμια οικονομία", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, σε συνέντευξη Τύπου.

 

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) ηγετικών οικονομικών στη Νότια Κορέα τον περασμένο μήνα, το 6% των μεριδίων ψήφου θα μεταφερθεί από τις βιομηχανικές οικονομίες στις χώρες με "δυναμικές" αναδυόμενες αγορές.

 

Η κίνηση εκτοξεύει την Κίνα πάνω από ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, στην τρίτη θέση κάτω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

 

Ανεβάζει επίσης άλλες μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία,στις δέκα ανώτατες βαθμίδες του οργανισμού, που αποτελείται από 187 μέλη.

 

Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν σιγά σιγά αποκτήσει περισσότερη επιρροή στο ΔΝΤ, αλλά η αλλαγή αυτή είναι μακράν η πιο σημαντική και ισοδυναμεί με μια διόρθωση της παγκόσμιας οικονομικής τάξης που εγκαθιδρύθηκε όταν δημιουργήθηκε το ΔΝΤ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΑΠΕ