Απαγορεύτηκε η Αϊντινλίκ εφημερίδα για ένα μήνα
Για ένα μήνα απαγορεύτηκε η έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Αϊντινλίκ από ένα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη, με τους ισχυρισμούς ότι έκανε προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι «διαχειριστές» της εφημερίδας αρνήθηκαν  ότι έχουν «υμνήσει» την τρομοκρατία, ενώ παράλληλα δεν ενημερώθηκαν αμέσως σε ποια άρθρα αναφέρονταν η δικαστική απόφαση.

Το 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο διέταξε το προσωρινό κλείσιμο της εφημερίδας Αϊντινλίκ, με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η απόφαση αυτή της 9ης Δεκεμβρίου αναφέρεται σε χρονική ισχύ ενός μήνα και αποτελεί την 3η απαγόρευση εφημερίδας το λιγότερο για φέτος στην Τουρκία.

Τον Ιούνιο και μετά τον Αύγουστο πάλι, τα ποινικά δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης ανέστειλαν τη λειτουργία της εφημερίδας Γκιουνλούκ για ένα μήνα υπό τις ίδιες κατηγορίες.

Η τελευταία δικαστική απόφαση ισχυρίστηκε πως πρόσφατα άρθρα της Αϊντινλίκ, επίσημης εφημερίδας του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας, «επαινούσαν μια τρομοκρατική οργάνωση», ενώ παράλληλα «έκανε τους κρατικούς υπαλλήλους στόχους μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σε συνομιλία με τον Τύπο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Αϊντινλίκ ισχυρίζεται πως οι αρχές τούς έχουν βάλει στο στόχαστρο μετά από πρόσφατη δημοσίευση κάποιων άρθρων με λεπτομέρειες από υποκλεμμένες συζητήσεις μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Βόρειας Κύπρου, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η αστυνομία συνέλαβε τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Ντενίζ Γιλντιρίμ, στις 19 Οκτωβρίου ,κατάσχοντας τον υπολογιστή του και δηλώνοντας πως τα άτομα, που σχετίζονται με τη λεγόμενη «Εργκένεκον» συνωμοσία και ήθελαν να «ρίξουν» την κυβέρνηση, ήταν πίσω από αυτές τις υποκλοπές. Ο αρχισυντάκτης αφέθηκε σύντομα ελεύθερος.

Σε δήλωσή του, η Διεθνής Οργάνωση Τύπου (ΙΡΙ) ζήτησε από την Τουρκία να καταργήσει τους νόμους που επιτρέπουν τους «διώκτες» να κλείνουν τις εφημερίδες με τέτοιο τρόπο, λέγοντας πως «Σε μια δημοκρατική κοινωνία, δεν είναι δυνατόν να προσδίδεις ποινές χωρίς να έχει διαπραχθεί έγκλημα. Αυτό γίνεται μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα».