Απεργιακό μπλόκο στα τελωνεία
Προβλήματα στους εκτελωνισμούς αναμένεται να προκαλέσουν οι κινητοποιήσεις που προκήρυξαν οι τελωνειακοί υπάλληλοι από σήμερα και μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Οι οκτώ στάσεις εργασίας σε όλες τις τελωνειακές μονάδες θα πραγματοποιούνται από 05:00 έως 07:30 και από 15:30 έως 20:00.

Οι κινητοποιήσεις εκφράζονται φόβοι ότι θα πλήξουν την οικονομία και ειδικά την προσέγγιση των κρουαζιεροπλοίων, αλλά και στις εισαγωγές και εξαγωγές.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ναυτική Ενωση Ελλάδας επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που θα προκληθούν από τις απεργίες «αφενός μεν στην απρόσκοπτη προσέγγιση των κρουαζιεροπλοίων και των εμπορικών εν γένει πλοίων στα λιμάνια κι αφετέρου δε στη διακίνηση και ομαλή ροή των εμπορευμάτων από και προς τη χώρα μας». Μάλιστα η ανακοίνωση εφιστά την προσοχή ιδιαίτερα στις εξαγωγές που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση, τονίζοντας ότι «οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών υπαλλήλων θα επιφέρουν καίρια πλήγματα».

Προσωπικό

Η Ενωση καλεί τα τελωνεία να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας για την εξυπηρέτηση της απρόσκοπτης προσέγγισης και ελεύθερης επικοινωνίας των κρουαζιεροπλοίων και των άλλων πλοίων... και την επίδειξη ευαισθησίας προς εξυπηρέτηση της διεκπεραίωσης και του εκτελωνισμού των εμπορευμάτων που πρόκειται να εξαχθούν. Μεταξύ άλλων οι τελωνειακοί υπάλληλοι διεκδικούν:

Την καθιέρωση δυνατότητας απογευματινής υπερωριακής εργασίας τουλάχιστον σαράντα ωρών.

Την πρόβλεψη αυξημένου ωρομισθίου για την αποζημίωση υπερωριακής εργασίας, απογευματινής, νυκτερινής, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών.

Τη θεσμοθέτηση ενός ευέλικτου και άμεσου σε απόδοση συστήματος καταβολής στους τελωνειακούς υπαλλήλους των πρόσθετων εξόδων που υποχρεώνονται για την εκτός του τελωνειακού καταστήματος εργασία τους.(imerisia)