Νταβούτογλου: Η Τουρκία θα αντεπιτεθεί στις «σκοτεινές δυνάμεις»
Το 24ωρο τρόμου στην Κωνσταντινούπολη -με την αιματηρή ομηρία, την εισβολή ενόπλου στα γραφεία του AKP και στη συνέχεια την επίθεση στην αστυνομική διεύθυνση- έχει θέσει σε κατάσταση νευρικής κρίσης τη χώρα: Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως η Τουρκία θα αντεπιτεθεί στις «σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να σπείρουν χάος πριν τις εκλογές», προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων περιορισμό στις διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιτίθεται σε ΜΜΕ για την κάλυψη της ομηρίας με θύμα τον εισαγγελέα, αλλά και σε εκδηλώσεις «αλληλεγγύης» στους δράστες της ομηρίας.

Mέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές εάν (και εάν ναι, πώς) τα τρία περιστατικά συνδέονται: Οι δύο ένοπλοι που είχαν πιάσει όμηρο τον εισαγγελέα το βράδυ της Τρίτης ήταν μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C, με τους οποίους δεν είναι σαφής η ενδεχόμενη σύνδεση με τον ένοπλο που εισέβαλε το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία του ΑΚΡ ή με τους δράστες της επίθεσης στην αστυνομική διεύθυνση το απόγευμα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε, μιλώντας στην κηδεία του εισαγγελέα Κιράζ, πως βλέπει κίνδυνο «προκλήσεων» και «υποκίνησης χάους» ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

«Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν άξονα του κακού» είπε, όπως μεταδίδει το Reuters, «και υπάρχει προσπάθεια να υποκινηθεί ατμόσφαιρα χάους πριν τις εκλογές».

Ο Νταβούτολγου ανέφερε επίσης πως οι δύο δράστες είχαν κάνει τηλεφωνήματα «στο εξωτερικό», χωρίς να κάνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει από την πλευρά της η Hurriyet, προανήγγειλε και περιορισμό στις διαδηλώσεις: «Αποφασίσαμε να πάρουμε ορισμένες προφυλάξεις μετά από προκλητικές πράξεις σε κάποια μέρη της Κωνσταντινούπολης έπειτα από τα όσα έκαναν εκείνοι οι τρομοκράτες, οι δολοφόνοι, οι δειλοί» είπε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ομηρία.

Τη νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, είχε σημειωθεί ένταση μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σε δύο περιοχές της Κωνσταντινούπολης, το Γκαζί (όπου υπάρχουν υποστηρικτές του DHKP-C) και το Οκμεϊντανί (όπου ζούσε ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, το θάνατο του οποίου στις διαδηλώσεις του 2013 ερευνούσε ο εισαγγελέας που σκοτώθηκε).

Σε ανάλογους τόνους ήταν και τα όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κενάν Ιπέκ: «Το κράτος μας είναι αρκετά ισχυρό ώστε να εντοπίσει όσους βρίσκονταν πίσω από αυτά τα καθάρματα» είπε στην κηδεία του εισαγγελέα, για να συνεχίσει: «Το ότι αυτοί οι δολοφόνοι πέθαναν δεν πρέπει να καθησυχάζει αυτές τις ανόσιες και σκοτεινές δυνάμεις».

Παράλληλα, ο τούρκος πρωθυπουργός επιτέθηκε επίσης και σε ΜΜΕ που είχαν αναδημοσιεύσει τη διαβόητη φωτογραφία πλέον με τους δράστες της ομηρίας να βάζουν το πιστόλι στο μέτωπο του εισαγγελέα.

Κατά τη διάρκεια της ομηρίας, η κυβέρνηση είχε ενεργοποιήσει το νόμο για λογοκρισία στη μετάδοση πληροφοριών και ο Νταβούτογλου κατηγόρησε όσους δημοσίευσαν τη φωτογραφία (η οποία είχε κυκλοφορήσει μέσω Twitter) πως ουσιαστικά «έγιναν όργανα της προπαγάνδας των τρομοκρατών». Στην κηδεία του εισαγγελέα μάλιστα δεν επιτράπηκε η είσοδος σε δημοσιογράφους ΜΜΕ που την είχαν αναδημοσιεύσει.