Πρόστιμο 3.500 ευρώ στον Ταγίπ Ερντογάν
Μετά τις επανειλημμένες καταδίκες πολιτών επειδή προσέβαλαν τον Ταγίπ Ερντογάν, δικαστήριο κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να καταβάλει ο ίδιος αποζημίωση σε πολίτη επειδή προσέβαλε δημόσια τη δουλειά του, ένα γλυπτό «Μνημείο στην Ανθρωπότητα».

Το επίμαχο σχόλιο έγινε τον Ιανουάριο του 2011, όταν ο Ερντογάν επισκέφθηκε την ανατολική επαρχία Καρς, απαιτώντας να απομακρυνθεί το γλυπτό χαρακτηρίζοντάς το «τερατούργημα». Το έργο, με τον τίτλο «Μνημείο στην Ανθρωπότητα», που είχε ύψος 35 μέτρα, πράγματι «απομακρύνθηκε» με την αιτιολογία ότι ανεγέρθηκε σε προστατευόμενη περιοχή, αλλά ο καλλιτέχνης Μεχμέτ Ακσόι δεν το έβαλε κάτω και προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας ηθική αποζημίωση. Ο δικηγόρος του προέδρου ισχυρίστηκε ότι η έκφραση του Ερντογάν δεν ήταν «προσβολή» απλώς «κριτική», αλλά προφανώς το δικαστήριο δεν πείστηκε.

Πιθανότατα θα ασκηθεί έφεση, αλλά για πολλούς άλλους -εκτός του καλλιτέχνη- είναι μια ηθική δικαίωση μετά τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εναντίον πολιτών για «προσβολή» του προέδρου. Μεταξύ αυτών είναι ένα 13χρονο αγόρι που «προσήχθη» και ανακρίθηκε αυτές τις ημέρες για ανάρτηση που έκανε στην ιστοσελίδα του στο Facebook, αλλά και η πρώην μις Τουρκία που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για διάφορα tweets της, τα οποία σύμφωνα με την ηγεσία της χώρας ήταν «δυσφημιστικά».

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι το γλυπτό έχει ενδιαφέρον... πολιτικό παρελθόν.  Η υπόθεση ξεκίνησε το 2005 όταν ο τότε δήμαρχος του Καρς, Ναίφ Αλιμπέογλου, που είχε εκλεγεί με το κόμμα του Ερντογάν, ανέθεσε στον καλλιτέχνη να φτιάξει ένα γλυπτό που θα συμβόλιζε τη φιλία Τουρκίας- Αρμενίας. Ο Ακσόι έφτιαξε δυο τεράστιες φιγούρες που αντίκριζαν η μία την άλλη. Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε τότε.

Το 2008 όμως ο δήμαρχος άλλαξε στρατόπεδο και εγκατέλειψε το κόμμα του Ερντογάν για το Ρεπουμπλικανικό των Κεμαλικών αντιπάλων του. Έτσι ενώ το μνημείο ήταν ακόμα στη φάση της ανέγερσής του, παρενέβη... το Συμβούλιο των Μνημείων και υποστηρίζοντας ότι το έργο βρίσκεται σε «ιστορική  προστατευόμενη» τοποθεσία, ζήτησε την απομάκρυνσή του. Πράγμα που έγινε σταδιακά τα επόμενα χρόνια. 

ΕφημερίδαΤωνΣυντακτών