Συναρπάζει το μεγάλο μυστικό της Αμφίπολης
Το μυστικό που κρύβουν οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης προσπαθούν να βρουν οι αρχαιολόγοι με τους κατοίκους του μικρού χωριού της Μεσολακιάς Σερρών να πλάθουν τις δικές τους μοναδικές ιστορίες, ξεπερνώντας ακόμη και τον Θηβαίο βασιλιά Οιδίποδα.

Στο καφενείο του μικρού χωριού η κίνηση είναι πλέον διαρκής και αυξημένη. Η Μεσολακιά, μετά τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και τις τελευταίες αρχαιολογικές αποκαλύψεις βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο.Οι τριακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι διπλασιάζονται καθημερινά, με τους επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που προσπαθούν να μάθουν κάτι περισσότερο για το μεγάλο μυστικό που κρύβει ο λόφος του Καστά.

Ένα λόφο που πρωτοάγγιξε με την αρχαιολογική του σκαπάνη, πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης. Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του, καθώς οι αρχαιολογικές αποκαλύψεις που έφερε στο φως δεν προκάλεσαν ενδιαφέρον, σε αντίθεση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η πρώην στενή συνεργάτιδά του και νυν προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, από το 2012 συνέχισε τις ανασκαφές στο λόφο Καστά, ακολουθώντας όμως τελείως διαφορετική ανασκαφική πορεία ,καθώς επέλεξε να ξεκινήσει περιμετρικά, στο κάτω μέρος του λόφου και όχι στην κορυφή.