Τουρκία: Διχάζει τη χώρα νέο σίριαλ
Μια καινούργια τηλεοπτική σειρά έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις συντηρητικών και εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκία, οι οποίοι θεωρούν προκαταβολικά ότι προδίδει την λειτουργία της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ.

Στη σίριαλ Kizilelma (Κόκκινο Μήλο), που θα αρχίσει να προβάλλεται το βράδυ της Τετάρτης από το δίκτυο TRT, πρωταγωνιστεί ο δημοφιλής στη χώρα του ηθοποιός Φουρκάν Παλαλί, ο οποίος θα υποδύεται έναν μυστικό πράκτορα που θα προσπαθεί να λύσει διάφορες υποθέσεις σε τούρκικο αλλά και σε ξένο έδαφος. Το γενικότερο πλαίσιο είναι «πατριωτικό», με την έννοια ότι η ΜΙΤ εμφανίζεται σαν μία «καλή» μυστική υπηρεσία που προστατεύει όχι μόνο τους Τούρκους, αλλά και τους λαούς της Μέσης Ανατολής, προφανώς υπηρετώντας τις φιλοδοξίες της Αγκυρας να παίζει ρόλο περιφερειακής δύναμης.

Παρ'όλα αυτά, οι επικριτές θεωρούν ότι αγγίζει ένα θέμα ταμπού και «εθνικής ασφαλείας».

«Το ζήτημα είναι για ποιο λόγο επιλέχθηκε να γυριστεί μια τέτοια σειρά αυτή τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όταν αιωρούνται κατηγόριες πως η ΜΙΤ εξοπλίζει μυστικά τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Συρίας ή ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκρύψει σημαντικά στοιχεία για το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς [που συγκλονίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν]», αναρωτιέται σε σχετικό της άρθρο η τούρκικη εφημερίδα Hurriyet.

«Μετά από χρόνια ενασχόλησης μου με την τηλεόραση, αυτό το σενάριο ήταν το μόνο που με ενθουσίασε τόσο ώστε να ασχοληθώ πολύ μαζί του», σημειώνει ο παραγωγός και σκηνοθέτης της σειράς, Οσμάν Σινάβ. Και προσθέτει: «πολλοί με επικρίνουν επειδή δήθεν αποκαλύπτω μυστικά της ΜΙΤ. Τι ακριβώς περίμεναν να κάνω, να αφηγηθώ την ιστορία της CIA ή της Μοσάντ; Κι αν όντως το Kizilelma αποτελεί κάποιου είδους προπαγάνδα, τι να πουν και οι Βρετανοί που κάνουν κάτι αντίστοιχο για ολόκληρες δεκαετίες; [εννοεί τις ταινίες με ήρωα τον πράκτορα Τζέιμς Μποντ]». Η Hurriyet επισημαίνει επίσης πως «η σειρά αποτελεί μια καλλιτεχνική πρόκληση σε ξένες με αντίστοιχη θεματολογία, όπως οι αμερικανικές «24» και «omeland».

Σεναριογράφος : «η Τουρκία είναι πηγή ελπίδας»

Σε όσους βγήκαν από τα...δεξιά, ο σεναριογράφος του σίριαλ Σουλεϊμάν Τσομπάνογλου έσπευσε να εξηγήσει ότι το σίριαλ είναι «πατριωτικό» και συνεπώς περνάει το τεστ νεοτουρκικής εθνικοφροσύνης. «Το «Κόκκινο Μήλο» δεν θα διαπραγματεύεται ζητήματα ιμπεριαλισμού ή διεκδίκησης πετρελαϊκών εδαφών. Αλλά θα μεταφέρει το αίσθημα πως η Τουρκία σήμερα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε μια κύρια πηγή ελπίδας για όλους τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει το σύμβολο της ενδυνάμωσης των αδυνάτων κι αυτών που βρίσκονται εδώ και καιρό σε δυσχερή θέση», διαβεβαίωσε τους «ανησυχούντες» ο σεναριογράφος.

ΤοΒήμα