Τουρκία: Και επίσημα αρχηγός του ΑΚΡ ο Νταβούτογλου
Με 1.382 ψήφους υπέρ επί συνόλου 1.388 συνέδρων, ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξελέγη αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με αποκλειστικό θέμα την εκλογή προέδρου και μοναδικό υποψήφιο τον ίδιο.

Προηγήθηκαν οι ομιλίες του εκλεγμένου προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Ερντογάν σχολίασε τα δημοσιεύματα που αναφέρονται εδώ και καιρό στη μελλοντική σχέση του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Νταβούτογλου και τόνισε πως ο Νταβούτογλου δεν θα είναι τοποτηρητής: «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις αξίες μας και στον πολιτισμό μας», είπε.

"Τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Τα ονόματα αλλάζουν σήμερα, αλλά η ουσία, η αποστολή, το πνεύμα, οι στόχοι και τα ιδεώδη (που υπερασπιζόμαστε) παραμένουν", δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε περισσότερα από 30.000 μέλη του AKP στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στην Άγκυρα.

"Η υπόθεσή μας ανέκαθεν απομόνωνε τις προσωπικές φιλοδοξίες, την αλαζονεία, το μίσος και το φθόνο (. . .) η υπόθεσή μας δεν θα αλλάξει αύριο, ούτε θα εγκαταλειφθεί το μέλλον", συνέχισε ο ισχυρός άνδρας της χώρας στην τελευταία ομιλία του ως αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι στρατηγικός στόχος της Άγκυρας, τον οποίο η Άγκυρα θα επιδιώξει με αποφασιστικότητα, είναι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλύοντας το όραμά του για την Τουρκία, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα, φιλελεύθερου χαρακτήρα, ενώ αναφερόμενος στον Ερντογάν, τον οποίο διαδέχεται και στην ηγεσία του κόμματος, τόνισε ότι οι δύο τους θα υπηρετήσουν μαζί, χωρίς διαφωνίες. Ανέφερε επίσης πως ανέφερε πως «θα συνεχιστεί η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και τόνισε: «κανείς να μην επιχειρήσει να βάλει την Τουρκία μέσα σε μια παγίδα Ευρώπης-Ασίας». 

Ο Ερντογάν επισήμανε πως κατά πάσα πιθανότητα το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι έτοιμο μεθαύριο Παρασκευή. Αύριο πραγματοποιείται η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Ερντογάν στην εθνοσυνέλευση και η τελετή παράδοσης και παραλαβής από τον απερχόμενο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στον Ερντογάν. Την επομένη, ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει στον Νταβούτογλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

ΑΜΠΕ