Τουρκία:Συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το ΡΚΚ
Ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) συνάντησε στη φυλακή τον αρχηγό των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) για να τον διαβεβαιώσει για τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αναφέρουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η συνομιλία ανάμεσα στον διευθυντή της MIT Χακάν Φιντάν και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο νησί φυλακή Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου ο ιστορικός αρχηγός του PKK εκτίει από το 1999 ποινή ισόβιας κάθειρξης, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, τον οποίο επικαλείται ο Τύπος.

Κατά τη συνάντηση αυτή, "επανελήφθη στον Οτσαλάν ότι ο (πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν θα συνεχίσει την (ειρηνευτική) διαδικασία στη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου", διευκρίνισε η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ".

Ο Αταλάι τάχθηκε χθες, Τρίτη, υπέρ της διεξαγωγής απ' ευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατιωτικό επιτελείο του PKK, ο οποίο είναι εγκατεστημένο στα όρη Καντίλ στο βόρειο Ιράκ.

Οτσαλάν: Πιο κοντά η δημοκρατική Τουρκία

Εγκριση της επίλυσης του κουρδικού προβλήματος με συνομιλίες και διατύπωση αιτήματος για δημοκρατική Τουρκία, χαρακτηρίζει ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών από πλευράς των Κούρδων.

Σύμφωνα με τον Οτσαλάν, το 9,7% που συγκέντρωσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών «είναι βάση για να ξεπεραστεί η φασίζουσα αντίληψη».

«Το νόημα της περιόδου που άρχισε μετά τις εκλογές είναι το γεγονός ότι θα κάνει το στόχο περί δημοκρατικής Τουρκίας να πάψει να είναι ουτοπία και θα τον κάνει πραγματικότητα», είπε ο Οτσαλάν, υπογραμμίζοντας την άνοδο της δύναμης του φιλοκουρδικού κόμματος, αλλά εν μέρει και της εκλογής Ερντογάν. Ωστόσο ο Οτσαλάν επεσήμανε ότι αυτό που προτάσσεται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η έγκριση της επίλυσης του κουρδικού προβλήματος, το αίτημα για δημοκρατική Τουρκία, αλλά «αν η κυβέρνηση δεν το δει έτσι, τότε μπορεί να κερδίζει εκλογές, αλλά δεν μπορεί να οικοδομήσει την ειρήνη στην Τουρκία».

Τις εκτιμήσεις αυτές του Οτσαλάν μετέφεραν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών Περβίν Μπουλντάν, Ιντρίς Μπάλουκεν και Σιρί Σουρεγιά Οντέρ οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Κούρδο ηγέτη στις φυλακές ασφαλείας στο νησί Ιμραλι της Προποντίδας όπου κρατείται ο τελευταίος.

Οι απόψεις του Οτσαλάν πάντως κινούνται σε κάπως διαφορετικό μήκος κύματος από το όλο πνεύμα της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του φιλοκουρδικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Η προεκλογική εκστρατεία είχε κινηθεί σε έναν άξονα προσπάθειας για λύτρωση από την ταμπέλα του αμιγώς κουρδικού κόμματος και για προσέγγιση και άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων. Ως αποτέλεσμα του ανοίγματος αυτού, πολλοί αλεβίδες, αλλά και Αρμένιοι, ψήφισαν τον Ντεμιρτάς. Ο Οτσαλάν όμως τοποθετεί και πάλι το κουρδικό ζήτημα στο επίκεντρο του στόχου περί δημοκρατικής Τουρκίας.

Κατά τα άλλα, η όποια διαδικασία ή οι προσδοκίες για συνομιλίες και επίλυση του Κουρδικού αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια. Χθες σημειώθηκαν επεισόδια κατά τα οποία σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα τρία, εκ των οποίων το ένα στρατιώτης, καθώς οι αρχές ξήλωναν το άγαλμα αντάρτη του ΡΚΚ που είχε στηθεί πριν από τέσσερις μέρες σε νεκροταφείο στην επαρχία Λίτζε του Ντιγιάρμπακιρ.

Οι αρχές κινήθηκαν με βάση δικαστική απόφαση η οποία ζητούσε την κατάσχεση του μνημείου. Το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι περίπου 200-250 άτομα επιτέθηκαν με ρουκέτες, εκρηκτικά και όπλα εναντίον της στρατιωτικής δύναμης. Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν στις 6.20-09.00 το πρωί.

* Η τουρκική κυβέρνηση απάντησε αργά το βράδυ ότι είναι θετικά διακείμενη στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν απ' ευθείας συζητήσεις με την ηγεσία του ΡΚΚ, για να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

ΑΜΠΕ, Ελευθεροτυπία