Έρευνα με σκοπό να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο οι έλληνες αντιλαμβάνονται την Τουρκία ως τουριστικό προορισμό και να προσδιοριστούν τα βασικά χαρακτηριστικά της εικόνας της διεξήχθη από το Εργαστήριο Μάρκετινγκ, MARLAB, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατά τη χρονική περίοδο 15-30 Οκτωβρίου 2017. Η έρευνα, με τίτλο "Η εικόνα της Τουρκίας ώς τουριστικού προορισμού όπως την αντιλαμβάνονται οι Ελληνες", παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της ημερίδας του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο της 33ης PHILOXENIA. H ημερίδα είχε θέμα «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ».
Ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους στην Τουρκία δηλώνουν πάνω από οκτώ στους δέκα 'Ελληνες που έχουν ταξιδέψει στη γειτονική χώρα έστω μία φορά (ποσοστό 81%), ενώ σχεδόν επτά στους δέκα (69%) σημειώνουν ότι θα ήθελαν ή ότι έχουν σκοπό να την επισκεφτούν ξανά. Μεταξύ των Ελλήνων που έχουν ήδη ταξιδέψει στην Τουρκία, η εικόνα της γείτονος ως προορισμού είναι πολύ πιο θετική, σε σχέση με την άποψη που έχουν όσοι δεν την έχουν επισκεφτεί ποτέ: οι πρώτοι δίνουν στη χώρα υψηλότερη βαθμολογία από τους δεύτερους στα 11 από τα 16 χαρακτηριστικά που κλήθηκαν να αξιολογήσουν.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 240 άτομα (κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Αθήνα και η Κρήτη), με κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα τα άτομα 18-24 και 25-34 ετών. Μεταξύ των ερωτηθέντων, περίπου τέσσερις στους δέκα (38,3%) έχουν επισκεφτεί την Τουρκία: "Τουλάχιστον μία φορά" το 61,4%, δύο φορές το 11,4%) και πάνω από τρεις φορές το 8%.
Βασικός προορισμός η Κωνσταντινούπολη και τα δυτικά παράλια
Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ημερίδας του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το ΠΑΜΑΚ στο πλαίσιο της 33ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia, βασικός προορισμός για όσους 'Ελληνες ταξιδιώτες έχουν επισκεφτεί την Τουρκία είναι η Κωνσταντινούπολη (την έχει επισκεφτεί το 68,2% των ερωτηθέντων). Ακολουθούν η Ανδριανούπολη (29,3%), το Αϊβαλί (23,7%), η Σμύρνη (23,1%) και η 'Εφεσος (πάνω από 22%). "Βλέπουμε πως, ίσως και λόγω εγγύτητας, στα δυτικά παράλια της Τουρκίας γίνονται τα περισσότερα ταξίδια Ελλήνων ταξιδιωτών" σημείωσε η κα Τσιότσου.
Σχεδιάζουν το ταξίδι τους κυρίως μέσω 'Ιντερνετ κι είναι πρόθυμοι να προτείνουν την Τουρκία σε συγγενείς και φίλους
Στην πλειονότητά τους οι 'Ελληνες ταξιδιώτες σχεδιάζουν το ταξίδι τους στην Τουρκία ατομικά (54%) και κυρίως αναζητώντας πληροφορίες και κάνοντας κρατήσεις μέσω του Διαδικτύου, ενώ το 46% χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τουριστικών πρακτορείων. Ερωτηθέντες αν θα πρότειναν ένα ταξίδι στην Τουρκία, πάνω από έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα το συνιστούσαν στην οικογένειά τους (ποσοστό 64,6%) ή στους φίλους τους (64%). Λιγότεροι (57,6%) θα ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν για αυτή σε γνωστούς και συναδέλφους, ενώ ακόμη λιγότεροι (ποσοστό 40%) θα το διαφήμιζαν στα social media.
Ιστορία, γαστρονομία και shopping "κερδίζουν" τις εντυπώσεις
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να "βαθμολογήσουν" 16 χαρακτηριστικά της Τουρκίας, αξιολογώντας μια σειρά από δηλώσεις, με αφετηρία το 1 ("δεν συμφωνώ καθόλου") και άριστα το 5 ("συμφωνώ απολύτως"). Στην αξιολόγηση αυτή, η Τουρκία έλαβε την υψηλότερη μέση -median- βαθμολογία (4,12 στα 5) για τον χαρακτήρα της ώς ιστορικού και παραδοσιακού προορισμού, ενώ θετικά αξιολογήθηκαν ακόμη η ποικιλία και ποιότητα του φαγητού (βαθμολογία 3,72 και 3,59), η δυνατότητα για αγορές (3,58), οι λογικές τιμές (3,50), το επίπεδο της φιλοξενίας (3,18) κι η φιλικότητα των ανθρώπων (3,15). Αντίθετα, χαμηλή βαθμολογία συγκέντρωσε η χώρα ως προς την εικόνα που έχουν οι 'Ελληνες για το επίπεδο κατανόησης των διάφορων πολιτισμών και τελετουργιών (2,08), αλλά και την πρόοδό της στην τεχνολογία-καινοτομία.
Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τις απόψεις των ερωτηθέντων με βάση δύο επιπλέον παραμέτρους: πρώτον, αν οι απόψεις τους αλλάζουν στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες έλκουν καταγωγή από κάποια περιοχή στην Τουρκία (το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει καταγωγή από κάποια περιοχή της γείτονος και κυρίως από την Τραπεζούντα -το 55,2%- και τη Σμύρνη -το 28%). Και δεύτερον, αν διαφοροποιούνται ανάμεσα σε όσους έχουν επισκεφτεί τη χώρα και σε όσους δεν έχουν ποτέ ταξιδέψει σε αυτή. '
Οπως εξήγησε η κα Τσιότσου, ενώ στην πρώτη περίπτωση δεν υπήρξαν αξιόλογες στατιστικές διαφορές, στη δεύτερη οι αποκλίσεις ήταν σημαντικές. 'Οπως προαναφέρθηκε, όσοι έχουν επισκεφτεί τη χώρα, τη βαθμολόγησαν υψηλότερα σε 11 από τα 16 χαρακτηριστικά, σε σχέση με όσους δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ σε αυτή. Οι σημαντικότερες διαφορές εντοπίζονται ώς προς την εικόνα της χώρας ώς τουριστικού προορισμού (οι πρώτοι τη "βαθμολογούν" με 4,5 στα 5, έναντι 3,9 στα 5 για τους δεύτερους), τη φιλοξενία (3,5 έναντι 3) και τη φιλικότητα των ανθρώπων (3,4 προς 3).
Ζητούνται περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις
Απευθύνοντας νωρίτερα χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο βοηθός γενικός διευθυντής Προβολής Τουρισμού και Πολιτισμού του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, Τζεγκίζ Αϊντίν (Cengiz Aydin), σημείωσε ότι το 2016 επισκέφτηκαν την Ελλάδα περίπου 1 εκατ. Τούρκοι τουρίστες, ενώ στην Τουρκία ταξίδεψαν σχεδόν 600.000 'Ελληνες. Κάλεσε δε τους 'Ελληνες να επισκεφτούν την Τουρκία και το Τσανάκαλε το 2018, που έχει ανακηρυχθεί από την τουρκική κυβέρνηση ώς 'Ετος Τροίας.
Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν (Orhan Yalman Okan), υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης απευθείας πτήσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, αλλά και τα οφέλη που θα είχαν για τον τουρισμό εκατέρωθεν η δρομολόγηση πτήσεων charter μεταξύ του αεροδρομίου "Μακεδονία" και της Καππαδοκίας, αλλά και η επίτευξη ταχύτερης σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη κι αντίστροφα. O διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παπανδρέου, αναφέρθηκε τέλος στον κεντρικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην προσπάθεια για την ανάπτυξη των εκατέρωθεν τουριστικών ροών η Θεσσαλονίκη, όπου σε τρεις μήνες θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνοτουρκικής Συνεργασίας.
Πηγή: parallaximag.gr, ΑΜΠΕ